Pijneducatie

De specialisten van Melius pijnzorg staan voor u klaar en staan voor een optimaal behandelresultaat.

Pijneducatie

Pijneducatie vormt een onderdeel van pijnrevalidatie, maar mag beslist apart worden benoemd. Wij organiseren informatieavonden over uiteenlopende onderwerpen met betrekking tot pijn.

 

Altijd pijn

Altijd pijn hebben heeft invloed op uw hele leven, zorgt voor frustratie en kan alle gemaakte toekomstplannen overhoopgooien. Toch is pijn een heel normaal verschijnsel, waar we niet zonder kunnen. Als we geen pijn zouden voelen, zou dat levensgevaarlijk zijn.

Pijn is een alarmsignaal dat ons snel doet reageren, wanneer we ons verwond hebben. Pijn zorgt ervoor, dat we weten een letsel te hebben, dat moet worden verzorgd, zodat het niet erger wordt. Als we een wond, een botbreuk of een wond na operatie hebben, verzorgen we die, zodat het letsel kan genezen. Soms ontstaan er echter zonder duidelijke oorzaak pijnklachten aan bijvoorbeeld de wervelkolom of andere delen van het lichaam. Meestal verdwijnt die pijn maar soms blijft de pijn bestaan na het herstellen van het letsel. Eén op de vijf Nederlanders heeft langer dan drie maanden pijnklachten. Dit noemen we chronische pijn.

 

Gevolgen van chronische pijn

Chronische pijn beïnvloedt naast het lichamelijke aspect ook uw relaties, werk, vriendschappen, hobby’s. Pijn kan dan een grote invloed hebben op hoe u de kwaliteit van leven ervaart.

Op het moment dat u zich bij Melius pijnzorg aanmeldt, heeft u waarschijnlijk al een lange geschiedenis van pijnklachten, waarbij de oorzaak vaak niet duidelijk is of geen oorzaak kan worden gevonden. Het is goed mogelijk dat u al veel verschillende specialisten heeft bezocht zoals de orthopedisch chirurg, fysiotherapeut, neuroloog, neurochirurg en het alternatieve circuit. Misschien heeft u zelfs te horen gekregen te zijn ‘uitbehandeld’.

Het kan zijn dat behandelingen die u heeft gehad wel een beetje of voor korte duur effect op de pijn hadden. In die tijd mocht u ervaren hoe het is als de pijn meer op de achtergrond aanwezig is. Misschien had u een andere verwachting van de behandeling waardoor u teleurgesteld bent in het resultaat. Of de pijn kwam snel, misschien wel heviger terug.

 

Behandeling chronische pijn

Afgelopen decennia is er veel onderzoek gedaan naar het tot stand komen en in stand houden van chronische pijn. Hierbij is ontdekt dat pijn multidimensioneel is. Dat wil zeggen dat pijn is te beschrijven als een emotie waarin verschillende systemen hun invloed uitoefenen (lichamelijk, denkproces, gedrag). Om chronische pijn te bestrijden is het daarom van belang om al deze aspecten onder de loep te nemen en deze dan ook samen te behandelen.

Het is belangrijk dat u als patiënt kennis bezit over welke aspecten van invloed op de pijn kunnen zijn en wat u zelf kunt doen om de pijn uw leven niet te laten bepalen. Omdat zelfmanagement bij chronische pijn een belangrijk onderdeel van de pijn is, bieden wij binnen Melius pijnzorg een pijnrevalidatieprogramma aan evenals informatieavonden waarin uitleg wordt gegeven over de neurofysiologie, de aspecten die van invloed kunnen zijn op uw pijn en wat u er zelf aan kunt doen naast de behandeling die u binnen ons centrum krijgt. Tijdens de informatieavonden wordt niet op individuele problematiek ingegaan. De pijnrevalidatieprogramma’s zijn daarentegen maatwerk om uw individuele kansen op pijnvermindering zo groot mogelijk te maken.

 

Betere pijnbestrijding is onze missie

 Dezelfde dag gaan we voor u aan de slag

Openingstijden

Ma 08:00 – 20:00

Di 08:00 – 18:00

Wo 08:00 – 19:30

Do 08:00 – 18:00

Vr 08:00 – 18:00

van Dusseldorpstraat 4, 4461LV Goes

Open begin 2021