Melius Pijnzorg

Pijneducatie

Pijneducatie biedt patiënten inzicht in de oorzaken en mechanismen van pijn, waardoor ze beter kunnen begrijpen en omgaan met hun pijnklachten.

Home » Pijneducatie

Pijneducatie bij Melius Pijnzorg

Pijneducatie vormt bij Melius Pijnzorg een onderdeel van pijnrevalidatie, maar mag beslist apart worden benoemd. Wij organiseren informatieavonden over uiteenlopende onderwerpen met betrekking tot pijn.

pijneducatie

Leven met Pijn: Een Alarmerend Signaal

Altijd pijn hebben heeft invloed op uw hele leven, zorgt voor frustratie en kan alle gemaakte toekomstplannen overhoopgooien. Toch is pijn een heel normaal verschijnsel, waar we niet zonder kunnen. Als we geen pijn zouden voelen, zou dat levensgevaarlijk zijn. Pijn is een alarmsignaal dat ons snel doet reageren, wanneer we ons hebben verwond. Pijn zorgt ervoor dat we weten een letsel te hebben. Een letsel dat moet worden verzorgd om erger te voorkomen.

Chronische Pijn: Een Langdurig Gevecht

Soms ontstaan er echter zonder duidelijke oorzaak, pijnklachten aan bijvoorbeeld de wervelkolom of andere delen van het lichaam. Meestal verdwijnt die pijn, maar soms blijft de pijn bestaan na het herstellen van het letsel. Eén op de vijf Nederlanders heeft langer dan drie maanden pijnklachten. Dit noemen we chronische pijn.

De Impact van Chronische Pijn

Chronische pijn beïnvloedt naast het lichamelijke aspect ook uw relaties, werk, vriendschappen, hobby’s. Pijn kan dan een grote invloed hebben op hoe u de kwaliteit van leven ervaart. Op het moment dat u zich bij Melius Pijnzorg aanmeldt, heeft u waarschijnlijk al een lange geschiedenis van pijnklachten, waarbij de oorzaak vaak niet duidelijk is of geen oorzaak kan worden gevonden. Het is goed mogelijk dat u al veel verschillende specialisten heeft bezocht zoals de orthopedisch chirurg, fysiotherapeut, neuroloog, neurochirurg en het alternatieve circuit.

Het Belang van Multidimensionele Pijnbenadering

Misschien heeft u zelfs te horen gekregen te zijn ‘uitbehandeld’. Het kan zijn dat behandelingen die u heeft gehad, wel een beetje of voor korte duur effect op de pijn hadden. In die tijd mocht u ervaren hoe het is, als de pijn meer op de achtergrond aanwezig is. Misschien had u een andere verwachting van de behandeling, waardoor u teleurgesteld bent in het resultaat. Of de pijn kwam snel, misschien wel heviger terug.

De Complexiteit van Pijn: Een Multidimensionele Benadering

Afgelopen decennia is er veel onderzoek gedaan naar het tot stand komen en in stand houden van chronische pijn. Hierbij is ontdekt dat pijn multidimensioneel is. Dat wil zeggen dat pijn is te beschrijven als een emotie waarin verschillende systemen hun invloed uitoefenen (lichamelijk, denkproces, gedrag). Om chronische pijn te bestrijden, is het daarom van belang om al deze aspecten onder de loep te nemen en deze dan ook samen te behandelen. Het is belangrijk dat u als patiënt kennis bezit over welke aspecten van invloed op de pijn kunnen zijn en wat u zelf kunt doen om de pijn uw leven niet te laten bepalen.

Pijneducatie: Zelfmanagement en Informatieavonden

Omdat zelfmanagement bij chronische pijn een belangrijk onderdeel van de pijn is, bieden wij binnen Melius Pijnzorg een pijnrevalidatieprogramma en informatieavonden. Wij geven uitleg over de neurofysiologie, de aspecten die van invloed kunnen zijn op uw pijn en wat u er zelf aan kunt doen naast de behandeling die u binnen ons centrum krijgt. Tijdens de informatieavonden wordt niet op individuele problematiek ingegaan. De pijnrevalidatieprogramma’s zijn daarentegen maatwerk om uw individuele kansen op pijnvermindering zo groot mogelijk te maken.

Pijneducatie in de buurt

Onze fysiotherapiepraktijken op diverse locaties

De praktijken bevinden zich op meerdere locaties, waaronder Goes, Bergen op Zoom, Breda (Nijverheidssingel) , Breda Zomergemstraat en Eindhoven. Hierdoor kunnen we een breed scala aan patiënten bedienen en gespecialiseerde zorg dichtbij bieden. Onze ervaren fysiotherapeuten zijn toegewijd aan het behandelen van diverse bewegingsgerelateerde klachten om uw levenskwaliteit te verbeteren. Of u nu last heeft van rugpijn, nekpijn of andere klachten, onze deskundige teams staan voor u klaar op verschillende locaties in Nederland.